Bezienswaardigheden en uitstapjes

Naast het genieten van de natuur om de Koepel is het ook een ideaal punt voor het ondernemen van tochten in de omgeving of dagtochten naar iets verder gelegen bezienswaardigheden. De natuur van de hoge Veluwe, diverse stranden, dierenparken, musea, sporten en pretparken allen makkelijk binnen bereik. Hier vindt u suggesties voor activiteiten in de buurt van de Koepel.

– Nationale Park de Hoge Veluwe (www.hogeveluwe.nl)

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder, Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.

– Harderwijk (www.heerlijkharderwijk.nl) <10 min

Harderwijk heeft een rijke historie, dat proeft u overal in de stad. Grote delen van de stadsmuur staan nog trots overeind, net als gebouwen van de voormalige universiteit, enkele kloosters en prachtige huizen van voorname kooplieden. Veel oude gebouwen hebben een bestemming gekregen als winkel, restaurant, galerie of wooncomplex. Ook liggen er volop botters in de haven, die herinneren aan het vissersverleden van Harderwijk.

– Strand Horst (Strand Horst informatie) <10 min

Strand Horst is één van de beste kitesurf- en surflocaties van Nederland. Door de gunstige ligging en het ondiepe water in het prachtige meer, treft u hier bijna het gehele jaar surfers. Bij Telstar kunt u surfplanken huren en surflessen nemen. Als één van de weinige locaties in Nederland kan je op Strand Horst tevens kitesurfen. Zwemmers en zongenieters kunnen terecht op verschillende zandstrandjes. Bootliefhebbers gaan een kijkje nemen bij de jachthaven.

– Strand Nulde (Strand Nulde informatie) <10 min

Recreatiegebied Strand Nulde biedt voor ieder wat wils! Zwemmers en zongenieters kunnen terecht op verschillende zandstrandjes met diverse spel- en speelvoorzieningen voor kinderen. Zoekt u wat meer actie? Probeer een watersport of doe mee met een sportief spelletje volleybal.

– Activiteiten in Ermelo (Ermelo evenementen) <10 min

De schaapskooi is leuk met een bezoekerscentrum aan de rand van de Ermelosche Heide. De kudde Veluwse heideschapen gaan bijna dagelijks met de herder de heide op. In het bezoekerscentrum zijn filmpjes en interactieve natuurspellen over de schapen en de natuur in de omgeving. Er worden veel activiteiten georganiseerd en tevens zijn er consumpties en streekproducten verkrijgbaar.

Dierenparken

– Dolfinarium Harderwijk (www.dolfinarium.nl) <10 min

Ontmoet dolfijnen, walrussen, zeehonden en zeeleeuwen in het Dolfinarium en geniet van spetterende shows en voorstellingen.

– Apenheul Apeldoorn (www.apenheul.nl) <30 min

In de ruime, groene leefgebieden van de apen ben je te gast tússen de loslopende apen. Ze klimmen in de takken boven je hoofd en klauteren ineens pal voor je neus. Tussen de loslopende apen beleef je een uniek dagje uit met bijzondere ontmoetingen!

– Burgers Zoo Arnhem (www.burgerszoo.nl) <45 min

Overal in Burgers’ Dierenpark zijn bijzondere dierenontmoetingen mogelijk, zoals bij de grote gorillafamilie op hun bosrijke eiland of de panters in hun jungle. De wereldberoemde chimpanseekolonie (ruim 15 dieren!) kan vanuit observatieposten worden bekeken. Ook de olifanten, dwergnijlpaarden, bongo’s en bosrendieren zijn uw bezoek zeker waard. Wanneer u even de tijd neemt bij de wrattenzwijnen, stokstaartjes en neusberen begrijpt u al snel waarom deze dieren tot de favorieten van veel bezoekers gerekend worden. U maakt in Burgers’ Dierenpark niet alleen kennis met pinguïns of flamingo’s, maar ook verrassen indrukwekkende roofvogels en kleurrijke zangvogels u tijdens uw wandeling door het park.

Activiteiten

– Klimbos Ermelo (www.klimbosermelo.nl) <10 min

Je verlaat de vaste grond onder je voeten, om op een hoogte van 1 tot 9 meter, via diverse hindernissen en overgangen een ontdekkingstocht te maken. De overgangen van boom tot boom worden steeds uitdagender en de routes stijgen in moeilijkheidsgraad. Voor de kleinere bezoekers hebben ze een speciaal Kidsparcours. Het klimbos is voor jong en oud.

– Zwembad Bosbad Putten (www.bosbadputten.nl) <15 min

Combineert zwempret met de weldaad van wellness. Baantjes trekken kunt u doen in het wedstrijdbad, voor onbekommerd genieten verblijft u uren in het subtropisch zwembad. De stroomversnellingen, whirlpools, watermassages en stoombaden zorgen iedere keer weer voor een plezierige ervaring.

– De kanovijver (www.dekanovijver.eu) < 10 min

De Kanovijver is een plek waar van alles te doen is; kinderkanoverhuur, waterfietsen, kinderbadje, trampolines, ligweide en een speeltuin. In de winter wordt de Kanovijver bij voldoende ijs omgetoverd tot natuurijsbaan.

Pretparken

– Pretpark Walibi Biddinghuizen (www.walibi.com/holland/nl-nl) < 20 min

Bezoek Walibi Holland voor een ruime keuze uit meer dan 40 attracties en shows. Geschikt voor families met kinderen, tieners en volwassenen.

– Familiepretpark Koningin Juliana Apeldoorn (www.julianatoren.nl) <30 min

Familiepretpark Koningin Juliana biedt meer dan 60 te gekke attracties en shows voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar! Deze attracties zijn allemaal door Jul de Torenmuis uitgezocht om jou zo goed mogelijk te kunnen vermaken.

Musea

– Kröller-Müller Museum (www.krollermuller.nl)

Het Kröller-Müller Museum bezit een wereldberoemde collectie voornamelijk 19de en 20ste eeuwse beeldende kunst. Centraal staan de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh en de beeldentuin. Het museum ligt midden in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Combineer uw bezoek aan het Kröller-Müller Museum met een picknick, wandeling naar het bezoekerscentrum of een fietstocht op de gratis witte fietsen en geniet van de ruimte en stilte op de Hoge Veluwe!

– Openluchtmuseum Arnhem (www.openluchtmuseum.nl) < 50 min

Het Nederlands Openluchtmuseum vangt de geschiedenis. In authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. We nemen u mee op een reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Er is volop leven in het museum. Op de boerenerven, in de boerderijen, huizen en de molens, het boerencafé en de winkeltjes. Het museum ligt in een prachtig park aan de rand van de gezellige stad Arnhem.

– Paleis het Loo Apeldoorn (www.paleishetloo.nl)  < 30 min

In het hart van Nederland, aan de rand van Apeldoorn, ligt het ruim 300 jaar oude Paleis Het Loo. Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie als museum opengesteld voor het publiek.

– Schovenhorst Putten (Landgoed Schovenhorst) < 20 min

Ontdek de geheimen van de ‘wonderebomenwereld’ van Schovenhorst! Een wandeling over het Noordwest Veluwse, 160 jaar oude landgoed zit vol verrassingen. Historische bomentuinen en moderne architectuur, natuur en kunst, leren en spelen en genieten en ravotten: het is er allemaal. Dwalend door de bomentuinen ontdek je majestueuze bomen van exotische komaf, natuurlijke en door mens gemaakte kunstwerken en stille paadjes die je fantasie prikkelen. Het hoogtepunt, de Bostoren, laat je het bos van een andere kant zien.

– Museumboerderij Mariahoeve Putten (www.mariahoeveputten.nl) < 20 min

Het is allemaal begonnen na het overlijden van Maria, de laatste bewoonster van deze boerderij. Haar erfgenamen wilden deze nog authentieke boerderij uit 1907 behouden voor de toekomst.

– Museum het Pakhuis (www.hetpakhuisermelo.nl) < 10 min

Op expeditie in Ermelo In het archeologisch en natuurhistorisch museum kan je op expeditie door het verre verleden van Ermelo. Zo zijn er vuurstenen, scherven en botten van mammoeten die jezelf kunt bekijken, voelen en ruiken. Je maakt een duik in het verleden door zelf als archeoloog op zoek te gaan naar vondsten. Je reist van de prehistorie, waar je kennis maakt met wulfraath de jonge jager, door naar de Romeinen en de Middeleeuwen om uiteindelijk weer in het heden terecht te komen en de markante Ermeloërs kunt ontmoeten. Pronkstuk in de collectie is het “lijksilhouet Jantje van Speulde”.